Nyheter och bloggartiklar

Följ med och läs våra nyheter och bloggartiklar. Förhoppningsvis får du lite inspiration, ideér och tips som du kan använda i din egen verksamhet.

Det är inte tanken som räknas

av | mar 7, 2018 | Blogg | 0 Kommentarer

Det är vad man gör som räknas! Håller ni med mig? Tänk om vi alltid följde våra tankar, så mycket sjukt som passerar genom tanken. Det är väl inte bara jag som tänker saker som man aldrig vill göra? De tankarna bara kommer, sen kommer pärlorna också såklart och det är då det gäller att vara beredd!

Janne i riksdagenEtt exempel från min egen vardag: Jag vet inte hur många gånger jag tänkt att lägga något i kylskåpet som står i min lokala livsmedelsbutik och som tillhör Stadsmissionen, men ändå gått förbi! Jag tänkte bra men gjorde inget, många gånger. Inte hjälpte jag någon eller själv mådde bra för att jag tänkte rätt!

Denna gång bara gjorde jag det

Mycket bättre mådde jag förra veckan när jag stod där och tänkte passera kylskåpet igen. Jag bestämde mig för att öppna det och såg att det endast fanns ett paket med snabbmakaroner däri. Men denna gång bara gjorde jag det. Ställde ner mina kassar och gick ett varv till i affären, fyllde en korg med varor jag själv tycker om och ställde in alltihop. Det blev fullt i kylen och det kändes verkligen bra. Då kändes det som om jag hjälpte någon och den känslan slår det mesta.

Agera utan att tänka för länge är det jag tror för utvecklingen framåt snabbast. Javisst blir det en del fel men konsekvenserna blir sällan ödesdigra, tvärtom oftast bra om du samtidigt låter känslorna ligga nära besluten.

Att agera efter magkänslan är underskattat. Jag tar aldrig längre några beslut utan att magkänslan finns där. Optimalt är ju att snabbt kunna nå ett bollplank eller en coach & rådgivare när känslorna vill ta ett beslut. Det leder ofta till att det går att undvika de grund som man själv inte upptäcker när man vill agera snabbt på en bra idé.

Lars Mejern LarssonPersoner som har nära till sina känslor har jag oftast större förtroende för än de som själva kallar sig ”raka och ärliga”. Oftast saknar de människorna mycket av den empati och sociala kompetens som jag gillar hos mina vänner och medmänniskor.

Blev guidad på ett förnämligt sätt

Ett ställe där det dock gäller att tänka konsekvens i många varv innan beslut fattas är i Sveriges riksdag. I början på februari blev jag guidad på ett förnämligt sätt av Lars Mejern Larsson som arbetat i 12 år som riksdagsledamot. Här gäller det att ha sin strategi & analys klar och agera därefter. Helt enkelt att göra rätt saker i rätt ordning. Min största respekt går till dessa politiker som vill uträtta bra saker för oss medborgare men ofta får ta mycket skit både från folket och media för det. Men att se delegaterna konferera i korridorerna, rusa mellan utskottens arbetsrum, sina kontor över ”Rännerbanan” för att hinna till röstningen i plenumsalen fick mig att känna energin där.

Men frågan är om inte känslorna var störst i andra kammarens talarstol? En talarstol som gamle Bush, Palme, Al Gore, Gorbatjov och många andra storheter delat med mig. Där kände jag faktiskt styrkan från dem när jag stod där. Jag tror inte på uttrycket att det ”sitter i väggarna” men det var lätt att få en förnimmelse av dessa personers energi när jag tog plats där. Dessa skickliga retoriker som verkligen förstod styrkan i att kommunicera på ett tilltalande sätt.

Det är så kontraproduktivt

Men även inom politiken tror jag på att vi måste komma närmare våra känslor, visa att vi är människor som bryr sig om varandra i högre grad. Jag kan tycka att det i media hela tiden ska underblåsas en ”vi mot dem-känsla”. Det är så kontraproduktivt!

Semla och hockeyslutspelUnder de senaste 30 åren har jag jobbat med IT och digitaliseringsfrågor. Nu mer än någonsin tror jag på att vi som medmänniskor kan få verklig nytta av tekniken.

Ska vi människor kunna konkurrera med den senaste tekniken måste vi som individer jobba mer med att förstärka våra medmänskliga egenskaper. Värdegrunder, känslor, estetiska talanger och satsa mer på utbildning. Allt sådant som inte går eller blir väldigt svårt att ersätta med maskiner. Det här hänger väldigt mycket ihop med min egen inställning till livet numera. Jag älskar att jobba och jag kan inte tänka mig att inte göra det. För mig är det en livsstil och jag gör numera bara sådant jag får energi av. Det i sin tur tror jag medverkar stort till att jag har nöjda kunder.

Vad jag ser fram mot nu förutom min nästa kund och nästa semla? Svar: hockeyslutspelet

Jag är helt säker på att de som uträttar stora saker här i världen både agerar och tänker, men de har en benägenhet att tänka på positiva konsekvenser inte rädsla. Det leder till att de gör saker, prövar, det blir fel och de gör om. Till slut blir något rätt och ibland blir det stordåd.

/ Janne Bohm, InConfidence

Låt oss göra något tillsammans

Tveka inte att höra av dig om du tror att vi kan göra nytta för varandra. Sträck ut handen och berätta om din vision. Din utmaning är min utmaning!

Share This