Nyheter och bloggartiklar

Följ med och läs våra nyheter och bloggartiklar. Förhoppningsvis får du lite inspiration, ideér och tips som du kan använda i din egen verksamhet.

Molnfri midsommar?

av | jun 27, 2017 | Blogg | 0 Kommentarer

Jag jobbar med min prestigelöshet. Rent allmänt har jag lyckats ganska bra tycker jag. När det gäller midsommarmatchen i fotboll så har jag misslyckats kapitalt, det erkänner jag. Läs mer om den i slutet.

Moln i midsommar?

Vi har i och för sig vant oss vid moln på midsommar, men vi kanske inte tänker på samma moln? De är nu här för att stanna, eller? Jag är säker på att utflyttningen till molnet (eller molnen) kommer att fortsätta ett bra tag.

Dels ligger det i tiden, många företag sitter fortfarande på gamla plattformar och det är hög tid att förnya. Då väljer många det som är trend för tillfället. Dessutom så är det också en fråga om definitioner, vad är molnet? En definition kan vara: IT-funktioner och tjänster levererade av externa leverantörer. Outsourcad och effektiviserad IT alltså!

Att vi idag kallar detta molnet är det nya, tjänsten har ju funnits i decennier! Lägger vi istället till att tjänsten ska levereras över Internet och prissättas efter användning, det gäller såväl infrastruktur (servrar, lagring, backup etc.) som programvaror (applikationer).  Ja då tycker jag att vi har något nytt, inte bara en redesign av en gammal tjänst.

Janne Bohm molnfri midsommarEn hel del att ta ansvar för

Som företag har du en hel del att ta ansvar för och tänka till på när du väljer att effektivisera din digitala plattform. Det är inte bara prestanda, pris och tid längre. De legala kraven samt säkerheten är frågor som inte går att förbise när det ska förändras. Flera förändringar tvingas ju fram av just de orsakerna för tillfället.

Är dina digitala tjänster GDPR anpassade? Ni har fram till 2018-05-25 på er och ni bör börja NU om ni ska hinna.

Tillbaka till moln-trenden, de stora leverantörerna har nu börjat förändra sina affärsmodeller. De mindre hakar på. Det har varit mycket gratistjänster men nu när antalet kunder strömmat till så börjar man kunna ta betalt för exempelvis lagring av data och andra tjänster på ett mer påtagligt sätt än tidigare.

Det är en aspekt att ha med när man väljer molnet. Inlåsningseffekten och att det är svårt att påverka prismodeller och nivåer genom samtal.

Något annat som varit ett starkt argument för att inte välja de stora moln-leverantörerna är att data inte stannar i Sverige eller ens inom EU. Det har gjort att molnjättarna börjat etablera sig här i Sverige. Senast är ju AWS satsning på egna datahallar i Sverige för att möta just de argumenten.

Personligen så föreslår jag ändå att men måste ta sig en funderare på just vad som händer i informationsflödena. AWS är ett amerikanskt bolag och de kommunicerar såklart från Sverige till HK som exempel. Hur säkra kan vi vara, vill vi ens utsätta oss för risken att vi inte kan kontrollera vår egen information? Vi har på senare tid lärt oss hur en ny president snabbt kan förändra spelreglerna.

Vem skall du förhandla med?

Förr gick det att förhandla på ett helt annat sätt. Nu kanske du aldrig träffar någon person bakom utan du väljer från ett smörgåsbord av tjänster, kanske du inte ens vet vem leverantören är! Det är bl.a. i den typen av upphandling du ska ta hjälp om du känner en osäkerhet. Tar du hjälp och det blir rätt från början är chansen att just du och ditt företag blir en vinnare större, än om du bara väljer leverantör.

Väljer du rätt leverantör kan det bli bra, ofta är leverantören bundet till sitt eget utbud vilket ibland är rätt. Oftast är dock en kombination det effektivaste ur både organisation, intäkt och kostnadsperspektiv. Lite moln, lite hybrid och kanske lite ”on prem” (egen drift) med leverantörer som går att kommunicera effektivt med. Att ha en möjlighet att samtala med sina nyckelleverantörer skapar en kundnöjdhet i längden som är ytterst värdefull, det rådet bjuder jag gärna på.

Rätt coaching och bollplank

Det jag menar är att det är mycket viktigt att ha rätt coaching och bollplank i dessa frågor. Ibland är det rätt att gå ”the cloud-way” fullt ut, men ofta är det en kombination som ger störst effekt. Det finns driftleverantörer i Sverige med effektiva molnlösningar som ofta levererar sina tjänster i kombination med moln-jättarna. Låt inte er CIO eller IT-strateg bli en bromsklots då denna typ av leverans kan ligga något utanför dennes ordinarie bekvämlighetszon. Kanske de t.o.m. kan känna sig hotade av den! Har ni en strategi & analys med ett digitalt perspektiv? Ja, då har ni samsyn på vad som ska göras och ni kan agera efter det. Har ni inte det bör ni skaffa er det snarast för att inte hamna ännu mer efter konkurrenterna. Det är den samsynen ni ska agera efter, punkt!

Tillbaka till prestigelösheten

Tillbaka till midsommar, fotboll och prestige. Jag hoppas ni fick njuta av midsommar på det sätt ni tänkt er. Själv så har min familj några traditioner vi har bevarat. Midsommarmatchen är kanske den mest prestigefulla av dem. Nu idag, ett antal dagar efteråt så sitter jag här med ont i hälsenan, ont i det opererade knäet, de hoptryckta diskarna i länden och baksidan av låret som jag drog efter 45 sekunders spel. Om jag funderar på att avstå nästa år? Nej, det enda jag funderar på är hur jag ska bygga upp mig till nästa år. Jag är ju ändå bara 54… Matchen förlorade vi med 6-0!

Jag hoppas vi möts efter semestern, kontakta mig enligt nedan eller gå direkt till min kontaktsida!

Trevlig sommar// Janne

Låt oss göra något tillsammans

Tveka inte att höra av dig om du tror att vi kan göra nytta för varandra. Sträck ut handen och berätta om din vision. Din utmaning är min utmaning!

Share This